Ook burenbemiddeling in de lente…

Op 21 maart start de lente en ontwaakt de natuur uit haar lange winterslaap. De eerste bloemen komen tevoorschijn. Hagen komen weer tot leven en bomen verspreiden hun stuifmeel. Buren en spelende kinderen kunnen op straat terug plezier maken. Het is dus tijd om terug buiten te komen en de buren te begroeten.

Jammer genoeg is het contact tussen buren niet altijd rozengeur. Burenconflicten komen voor in elke stad, in elk dorp, in elke straat. Buren durven met elkaar niet praten over de kleine ergernissen en problemen. Het probleem lost daarmee niet op waardoor conflicten kunnen escaleren.

Burenbemiddeling kan je helpen!

Neem contact op met de dienst burenbemiddeling van je gemeente of bij de provincie Vlaams-Brabant via: Burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be  of tel. 016-26 78 40 of 41 (tijdens de kantooruren) (zie ook: www.vlaamsbrabant.be/burenbemiddeling )

In het algemeen kiezen de meeste ondernemers om de partij waarmee ze in conflict zijn voor de rechter te dagen.

Unizo heeft eind verleden jaar een enquête uitgevoerd waaruit blijkt dat ondernemers bij toekomstige conflicten voor bemiddeling zouden kiezen ipv onmiddellijk naar de rechtbank te stappen. Ze beseffen dat het grootste voordeel is dat ze na afloop nog samen kunnen werken met de ‘tegenpartij’ die veelal een klant of een leverancier is.

Bovendien kunnen de conflicten veel sneller en goedkoper opgelost geraken via de bemiddeling dan voor een rechtbank. Het is net over die dure en lange procedures bij rechtszaken dat wordt geklaagd in het Unizo onderzoek.

De bemiddeling is alsnog veel te weinig gekend bij  de ondernemers weten ze nu bij Unizo. Ze hebben een gratis e-boekje ter beschikking gesteld voor hun leden: hoe een conflict buiten de rechtbank oplossen’. Daarin geven ze praktische tips en uitleg.

Do 16.03.2017 – 11:07