Meer klachten over overlast: zo los je burenruzies op zonder rechter

Door Ellen Provoost

9/06/1915

© Thinkstock

Bemiddelaars in grote steden hebben het ontzettend druk om burenruzies aan te pakken voor ze helemaal ontsporen en door het vredegerecht opgelost moeten worden. Antwerpen was vorig jaar de grote koploper met 185 klachten, gevolgd door 141 in Leuven en 89 in Hasselt. Vooral lawaaierige buren blijken voor veel frustraties bij Vlamingen te zorgen, dat meldt De Standaard vandaag.

Een oorzaak van dit hoge aantal klachten is het feit dat we met steeds meer mensen op kleinere oppervlakten moeten wonen. Burenruzies komen bij alle soorten mensen overal voor. De Antwerpse bemiddelaar Els Bruyndonckx waarschuwt in De Standaard vandaag dat het probleem alleen maar zal toenemen. De taak van een bemiddelaar, die vrijwillig zijn of haar kennis van zaken deelt, is de buren met elkaar doen praten. Inzicht in elkaars problemen zou de oplossing voor heel wat ruzies zijn. Meer begrip zorgt namelijk ook voor meer verdraagzaamheid.

© Thinkstock

Zo los een burenruzie op zonder tussenkomst van een rechter

Krop de frustraties niet op en wacht niet te lang om te praten met je buren. Als de sfeer erg verziekt is, wordt het haast onmogelijk om met elkaar in een positieve omgeving te babbelen.

Zet voor het gesprek even alles voor jezelf op een rijtje en stap niet witheet van de woede op je buren af. Is het een eenmalig of terugkerend probleem? Denk na over hoe je je voelt door de overlast. Heb je zelf een voorstel om het probleem op te lossen?

Leg je buur uit waarom het lawaai je zo stoort, vaak beseft de andere partij dit niet eens. Blijf beleefd en leg de situatie op basis van de feiten uit. Formuleer jouw oplossing voor het probleem heel concreet. Zou het bijvoorbeeld helpen als je buren een koptelefoon opzetten of kun je bepaalde uren van de dag uitroepen tot een stille periode?

Begin niet met meteen je buren te beschuldigen en gebruik zeker geen bedreigingen. Als jij je vijandig opstelt, zul je een vijandige reactie krijgen. Herinner jezelf eraan dat je een oplossing zoekt en geen ruzie.

Een gulden middenweg als oplossing heeft de grootste kans om door beide partijen aanvaard te worden. Dus als je wil dat je buren een toegeving doen, moet jij er ook een doen.

Bij aanhoudende problemen kun je proberen een brief te schrijven. Ook dan is het belangrijk om vriendelijk te blijven. Raken jullie er toch niet uit, kun je beter eerst naar een buurbemiddelaar stappen dan meteen de zaak voor het vredegerecht te slepen.