Partnergeweld en bemiddeling

Woensdag 20 maart 2024 – La Bourse – Namen

Violences Conjugales

Deze studienamiddag vindt plaats in het FRANS – er is geen tolkdienst voorzien.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft wereldwijd ongeveer 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken gehad met fysiek of seksueel geweld door toedoen van een intieme partner. Vrouwen zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan mannen. Volgens gegevens van de WHO heeft wereldwijd ongeveer 30% van de vrouwen te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld.

Bovendien zijn kinderen vaak getuige van huiselijk geweld, wat verwoestende gevolgen kan hebben voor hun emotionele en psychologische ontwikkeling. Bovendien wordt huiselijk geweld vaak ondergerapporteerd vanwege angst, schaamte of een gebrek aan middelen om hulp te zoeken.

Deze cijfers geven slechts een gedeeltelijk beeld van de omvang van het probleem, omdat veel slachtoffers geen toegang hebben tot hulpdiensten of het misbruik niet durven te melden. Nationale en internationale organisaties, maar ook regeringen, werken aan de bewustwording van het probleem en stellen middelen beschikbaar om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen.

Omdat er een grote machtsongelijkheid is tussen de partijen, kan bemiddeling erg moeilijk zijn. Er zijn echter specifieke benaderingen en technieken die kunnen worden gebruikt in situaties van huiselijk geweld om te proberen deze onbalans te verminderen en een veiligere ruimte voor discussie te creëren. 

In gevallen van huiselijk geweld moet bemiddeling worden uitgevoerd door professionals die speciaal zijn opgeleid op dit gebied. Deze bemiddelaars moeten een diepgaand begrip hebben van de dynamiek van huiselijk geweld en specifieke vaardigheden om deze gevoelige situaties veilig en effectief te beheersen.

Het debat wordt geleid door moderator Sehriban Saritas.

inschrijven via: contact@ubmp-bupb.org

RESERVEREN NOODZAKELIJK, AANTAL PLAATSEN BEPERKT

FBC ERKENNING AANGEVRAAGD